Adım Patent

                      ULUSLARARASI MARKA VE PATENT TESCİL SİSTEMLERİ

 

MARKA

Ülkesellik ilkesi gereğince, menşe ülkede elde edilen marka hakkı sadece o ülkenin sınırları içinde geçerlidir ve diğer ülkelerde geçerli olabilmesi için koruma talep ettiği ülkelerin patent ofislerinde de tescil ettirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle ihracat yapılan ülkelerde de yurtdışı marka tescilleri yapılmalıdır.

Yurt dışı marka başvurusunun yapılabileceği yollar;

  1. Madrid Protokolü kapsamında WIPO başvurusu;

Türkiye’nin de üye olduğu çoklu ülke başvurusu olarak da bilinen Madrid Sistemi markaların tek bir başvuru ile ve tek bir dille birden fazla ülkede uluslararası tescilini sağlayan bir sistemdir. Ayrıca marka tescil edildikten sonra da yapılacak olan bilgi değişikliklerinde Uluslararası sicile kaydedilmesini sağlar.

  1. Avrupa Birliği marka başvurusu (EUTM);

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin tamamında markanızı koruma altına almanızı sağlayan marka tescil sistemidir.

  1. Afrika Birliği marka başvurusu (OAPI);

Afrika Birliğine üye 17 ülkenin tamamında markanızı koruma altına almanızı sağlayan marka tescil sistemidir.

  1. Ulusal (Bireysel Ülke) Başvurusu;

Madrid protokolüne ya da topluluk sistemlerine dahil olmayan ülkelerde markanızı koruma altına almanızı sağlayan marka tescil sistemidir.

 

PATENT

Patent başvurusunun yurt dışı ülkelerde de korunması için ilk başvuru tarihinden (rüçhan tarihi) itibaren en geç 12 ay içerisinde aşağıda bahsedilen yöntemlerden herhangi biri ile başvurunun yapılması gerekmektedir. Patent/faydalı model belgeleme sistemlerini yurt dışında yapabilmenin birçok farklı yolu bulunmaktadır.

Yurt dışı patent başvurusunun yapılabileceği yollar;

  1. Ulusal (Bireysel Ülke) Başvuru

Koruma talep edilen, ticari ilişkinin mevcut olduğu ülkelerin her birinde ayrı ayrı yapılması gereken başvuru türüdür. Süreç ilgili bölgeler için çok erken bir aşamada karar verilmesini gerektirmektedir ve ayrı ayrı giriş yapılması gerektiğinden dolayı toplu başvurulara nazaran daha yüksek maliyet oluşması söz konusudur.  Bu yöntem, başvuru sahibinin yalnızca 2-3 ülkede koruma talep ettiği durumlarda kullanılabilir.

 

  1. Uluslararası (PCT (PatentCooperation Treaty– Patent İşbirliği Antlaşması)) Başvuru

Patent İş birliği Anlaşması (PCT), şu anda 157 ülkeyi kapsayan uluslararası bir anlaşmadır. PCT sistemi, doğrudan veya (daha yaygın olarak) aynı buluş için 12 ay öncesine kadar yapılmış bir ulusal başvuru sayesinde oluşan rüçhan hakkına dayanarak yapılan başvurudur. Bu başvuru türü ile WIPO (Dünya fikri Sınai Haklar Örgütü) tarafından alınan tek bir başvuru ve 157 üye ülkede geçerli uluslararası araştırma raporu alındıktan sonra seçilen ülkelere giriş yapılarak kalan süreç yönetilir. Seçilen/seçilecek ülkelere giriş yapmak için rüçhan tarihinden (en erken başvuru tarihi) itibaren 30-31 ay süre bulunmaktadır. Böylece hem süreç kısalmış olmakta hem de maliyetler azalmaktadır.

 

  1. Bölgesel Başvuru
    • Avrupa Patent Başvurusu (EPO): Şu anda 44 üyesinin bulunduğu Avrupa Patent Sözleşmesi, bir buluşun üye ülkelerde tek bir başvuru ile patent koruması alınmasını sağlamaktadır. Avrupa patent başvurusunda araştırma ve incelemenin tek bir kurum aracılığı ile yapılması sonrasında patent dosyasının ulusal ofislere iletilmesi ile ulusal patente dönüşmektedir.

 

  • Avrasya Patent Başvurusu (EUA): Avrasya patenti kapsamında tek başvuru ve tek tescil ile üye ülkelerin hepsinde koruma sağlandığı başvuru türüdür. Bu sayede kısa sürede ve düşük maliyetler ile birden fazla ülkeye başvuru yapılmış olmaktadır.

Bu anlaşmaya üye ülkeler; Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Beyaz Rusya, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dır.

 

  • OAPI Patent Başvurusu: OAPI UNION patent anlaşması sayesinde tek bir başvuru ile; Benin Cumhuriyeti, Burkina Fasso, Çad, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Gine, Mali, Moritanya, Nijer Senegal, Togo, Kamerun, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde koruma sağlanmaktadır.

 

  • ARIPO Patent Başvurusu: ARIPO patent anlaşması ile tek bir patent başvurusu ile Botsvana, Gambiya, Gana, Kenya, Tanzanya, Somali, Lesoto, Malavi, Mozambik, Nabibiya, Uganda, Sierra Leone, Sudan, Svaziland, Zambiya ve Zimbabve gibi ülkelerin içinde bulunduğu ülkelerde koruma sağlanmaktadır.

 

Her ülkenin tescil kriterleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle yurt dışı tescil işlemi, gerek ön araştırma gerekse başvuru ve süreç takip noktasında uzmanlık gerektiren bir konudur. Firmamız bünyesinde bulunan tecrübeli uzman ekip tarafından yurtdışı tescil süreçleri titizlikle takip edilmektedir. Adım Patent olarak ihracatçı firmalarımızın maddi ve manevi zarar görmemeleri için yurtdışı marka ve patent tesciline yönelmelerini arzu ediyor bu konuda gerekli desteği sağlayacağımızı belirtmek istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir